Cum să scapi de stres – 6 pași eficienți

Toata lumea stie deja că stresul nu este bun pentru sănătate, în special pentru sanatatea mintala. Deci, mai puțin stres înseamnă o viață mai bună și riscuri de dezvoltarea a bolilor mai scăzute. Iată câteva sfaturi pentru a reduce stresul zilnic.

Stresul este cauza principală pentru multe boli grave

Stresul poate fi extern (care provine din mediul înconjurător, din punct de vedere psihologic sau din cauza situațiilor sociale) sau intern (boală sau cauzată de proceduri medicale). Stresul poate declanșa o reacție complexă a sistemelor neurologice și endocrinologice.

Controlul stresului este o metodă eficientă de tratament în care pot fi incluse componente farmacologice și non-farmacologice. Stresul poate fi controlat prin diverse activități interactive, prin exerciții regulate, meditație sau alte tehnici de relaxare.

Cancerul, considerat de asemenea boala secolului, este cauzat de mulți factori, deja cunoscuți și demonstrați de numeroase studii: stresul, stilul de viață necorespunzător, intoxicația excesivă cu toxice și radiații, bagajul genetic, infecțiile cu unele virusuri, cum ar fi HPV, etc.
Stresul conduce la tulburări metabolice, acestea fiind printre primele simptome care se manifestă prin fluctuațiile de greutate (cea mai frecventă fiind creșerea în greutate), tulburările digestive, procesele de memorie, atenția, alternarea episoadelor de insomnie cu somnolență, tulburările de creștere din copilărie sau adolescentă, etc.
De asemenea, diabetul zaharat este strâns legat de stres, iar această boală poate aparea chiar și în timpul vieții uterine, dacă mama este stresată sau face diabet gestational, sau când copilul este născut supraponderal.

Stresul de lungă durată afectează, de asemenea, metabolismul și funcția pancreasului, iar toate acestea asociate cu creșterea în greutate afectează considerabil riscul de apariție a diabetului zaharat.

În plus, stresul produce adesea tulburări psihice variind de la ușoară la foarte gravă:

  • anxietate
  • iritabilitate
  • nervozitate
  • depresie
  • atacuri de panica

Cum putem scăpa de stres?

Reducerea stresului duce la o viață mai bună, fără boli grave. De asemenea, mai puțin stres înseamnă o productivitate mai mare, energie și focalizare.

Iata 6 pași pe care ar trebui să le aplicați zilnic pentru a vă spori energia și concentrarea, pentru a scăpa ușor de stres, pentru o mai mare productivitate și o stare mai bună a minții.

1. Urmați o dietă sănătoasă

Este clar că nu vă veți putea concentra asupra unui singur lucru dacă vă gândiți doar la mâncare sau, dimpotrivă, dacă aveți stomacul prea plin. De aceea este recomandabil să aveți o dietă echilibrată.

Obișnuiți-vă să mâncați puțin și frecvent, astfel încât să aveți creierul oxigenat și energie pe tot parcursul zilei. De asemenea, evitați alimentele procesate care conțin conservanți, coloranți și alte substanțe chimice.

De asemenea, nu ezitați niciodată să luați micul dejun! Astfel, veți furniza energia necesară și substanțele nutritive care sunt necesare corpului dumneavoastră pentru a funcționa corect. Încercați să includeți fructe cu smințe în micul dejun, deoarece acestea sunt bogate în vitamine, antioxidanți și minerale.

2. Luați pauze la locul de muncă

Indiferent de cât de extenuant este locul de muncă sau cât de exigent este, ar trebui să luați pauze frecvente pentru a lăsa creierul să se odihnească.

Oamenii de știință au arătat în diferite studii că lucrul pentru mai mult de 2 ore fără întrerupere va duce la o productivitate mai scăzută. De aceea, în sporturile precum poker-ul, unde creierul este foarte solicitat, pauzele sincronizate au loc la fiecare 60 de minute, pentru a ajuta participanții să-și regăsească eficiența. Deci, pentru a spori productivitatea, a vă îndeplini termenele și pentru a vă termina cu succes sarcinile, luați pauze odată la cel mult 2 ore. Vă veți simți mult mai bine și veți fi mai productiv, deoarece o minte relaxată este mai capabilă decât una obosită.

3. Practicați Yoga (sau orice altă formă de meditație)

Practicarea meditației sporește activitatea în zonele creierului asociate cu concentrarea și luarea deciziilor. În acest sens, specialiștii au efectuat numeroase studii.

De exemplu, un studiu realizat în 2007 de către Școala de Medicină și Sănătate Publică de la Universitatea Wisconsin (SUA) care a constat în scanarea creierului cu rezonanța magnetică a două categorii de oameni: unii care au fost învățați să mediteze și alții care practicau med itația timp de mulți ani.

Cei care practicau meditația de timp mai îndelungat aveau cortexul prefrontal, adică zona implicată în controlul și reglarea atenției, mult mai activă decât ceilalți, care tocmai începuseră meditația.

Pentru început, practicarea meditației nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Veți observa că atenția dumneavoastră va fi distrasă destul de repede în timpul primelor sesiuni de meditație.

Cu timpul, cu toate acestea, sesiunile vă vor conduce către o mai mare productivitate, energie și concentrare.

4. Cel puțin 30 de minute de activitate fizică, zilnic

Exercițiile vă ajută să vă clarificați gândurile și să vă mențineți creierul oxigenat.

De aceea este foarte important să faceți mișcare zilnic. Plimbarea și alergatul sunt printre cele mai eficiente exerciții, mai ales dacă sunt făcute dimineața, înainte de a merge la muncă.

Chiar dacă după primele sesiuni vă veți simți obosiți, treptat, sportul va deveni parte din viața dumneavoastră și vă va ajuta să vă echilibrați mintea și corpul.

5. Fiți ordonat la locul de muncă

Știu cum sună…S-ar putea să întrebați ce are un birou curat cu stresul, productivitatea, energia și focalizarea.

Ei bine, în diferite cercetări s-a dovedit că un mediu de lucru dezordonat scade productivitatea și că, în consecință, un birou curat poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea.

6. Respectați orele de somn

Cu toții știm că este extrem de dificil să dormim la ora 22.00 când, spun experții, este bine ca mintea și corpul să se odihnească.

Cu toate acestea, un somn de 8 ore pe noapte ajută foarte mult la oxigenarea creierului și la regenerarea organelor.

 

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici