Pe ce mai dă Primăria Aradului bani: DALI și consultanță de 3 milioane de euro

Foto: Internet

Bugetul municipiului Arad este unul plin de… studii. Peste cinci milioane de euro vor fi alocate numai pentru studii, adică documentații pentru diverse lucrări, dar mare parte din lucrările în baza acestora nu se mai realizează vreodată. Adică, milioane de euro aruncate, vorba unui politician, „pentru hârtii”. Hârtii, unele dintre ele, plătite pe bani mulți dar care nu vor fi de folos vreodată.
În bugetul din acest an se află numeroase DALI, sau documentații avizare lucrări de intervenții, bugetate cu peste 1,2 milioane de euro. Trebuie precizat că spre deosebire de SF, care vizează investiții noi, DALI se referă la obiective existente. Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, adică DALI este „Documentația tehnico-economică, similară studiului de fezabilitate, elaborată pe baza expertizei tehnice a construcției/construcțiilor existente și, după caz, a studiilor, auditurilor ori analizelor de specialitate în raport cu specificul investiției”.
De exemplu, pentru DALI-„Reabilitare clădiri Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal”, colegiu care a mai fost reabilitat de mai multe ori în ultimii ani, s-au alocat 70.000 de euro, iar pentru DALI-„Reabilitare împrejmuire și curte Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal”, aproape 15.000 de euro. Peste 80.000 de euro au fost prevăzuți pentru „Amenajare campus preuniversitar tehnologic”. Suma crește când vine vorba despre piețe: peste 120.000 de euro vor merge pentru DALI-„ Modernizare și refuncționalizare Piața M. Viteazul”.
Primăria vrea să reabiliteze și parcurile, așa că a alocat peste 30.000 de euro pentru DALI-„Reabilitare parc Zsolt Torok”. Se plâng arădenii că este zgomot prea mare în oraș? Primăria face repede un studiu și alocă peste 30.000 de euro pentru „Servicii de revizuire a hărților de zgomot și a planurilor de acțiune pt. reducerea zgomot ambient în municipiul Arad”. Aradul nu este un oraș bine dezvoltat arhitectural? Nici o problemă. Se mai organizează un „Concurs soluții arhitectură” cu peste 30.000 de euro alocați și se contractează „Servicii de actualizare a registrului local al spațiilor verzi din municipiul local”, cu doar 50.000 de euro.
Deși legislația este clară și strictă în domeniul mediului, totuși Primăria municipiului Arad pune la bătaie peste 70.000 de euro pentru a vedea doar dacă ar putea obține energie din arderea gunoaielor și a alocat acești bani pentru un studiu de prefezabilitate. Adică, pentru a afla dacă este necesar și un SF care să țină cont de concluziile pre-SF-ului și care, evident, să fie bugetat cu alți bani în viitor.
Pentru că Aradul se dezvoltă pe fonduri europene, Primăria a bugetat aproape 70.000 de euro pentru „Servicii de consultanță pt. accesarea de fonduri externe nerambursabile”, deși instituția are, conform organigramei, un serviciu specializat pe această temă cu 8 angajați. Nu sunt uitate nici wc-urile publice, pentru care se alocă aproape 100.000 de euro/bucată, dar mai interesantă este suma de aproape un sfert de milion de euro pentru „Racordarea la sistemul energetic național a stadionului UTA”. Să înțelegem că dacă nu are gazon corespunzător pentru fotbal, devine stadionul UTA producător de energie electrică?
În buget se mai găsesc o mulțime de alte astfel de studii care încă nu sunt bugetate. Dar, sunt prinse în buget tocmai pentru ca la următoarele rectificări să se aloce bani și pentru ele. Printre acestea se numără câteva sensuri giratorii pe calea Timișorii, adică aproximativ la fiecare intersecție a fost gândit câte unul. Ieftine aceste studii, câte 8.000 de euro pe giratoriu. Evident, un SF, care trebuie să prevadă cel puțin două scenarii, ar putea evidenția faptul că investiția nu ar fi rentabilă. Și atunci, bucurie mare, s-au plătit oricum banii pe SF pentru o lucrare care nu merită făcută, cum probabil va fi și cazul cu sensurile giratorii în cauză, unde pentru 8.000 euro, se va repeta copy-paste toată informația, cu singura diferență legată de străzile care intersectează Calea Timișorii.
Concluziile sunt grăitoare: din banul public, inclusiv din taxele și impozitele mari plătite de arădeni, se cheltuiesc milioane de euro pe studii, care nu devin realitate. Dar, sunt foarte bănoase pentru firmele care le întocmesc. Este de notorietate în oraș cum un patron de firmă cu prieteni politici „bine înșurubați” caută un SF pe o anumită temă, doar pentru ca să se „inspire” și el puțin, pentru că i s-ar fi promis că el va primi realizarea unuia dintre SF-urile generos bugetate. Așa că, arădenii pot decide văzând aceste exemple cât de mult „iubesc Aradul” cei pe care i-au trimis să conducă acest oraș.
În altă ordine de idei, se știe deja care sunt firmele care, din „epoca Falcă” începând, erau „abonate” la SF-uri, DALI-uri, PUZ-uri etc. De urmărit dacă pe lângă acestea vor apărea acum pe tapet și alți „lupi tineri” și flămânzi, apropiați de alți mai-mari mahări de dată mai recentă din conducerea municipiului și județului Arad.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici