Regele gunoaielor arestat în SUA. La Arad, primarul Falcă devine recuperator pentru firma Polaris

polaris_sigla-polaris-FAradul, târât în scandalul gunoaielor

Portalul www.flux24.ro arată că „dosarul milionarului Dumitru Martin, regele gunoaielor din Constanţa, arestat zilele trecute în Statele Unite pentru coruperea unui ofiţer american pentru obţinerea de contracte la baza americană de la Kogălniceanu, duce la multe structuri importante din România, printre care SRI şi SIE, dar şi către Consulatul României la New York, dar şi spre numeroşi politicieni din România de toate culorile”. Printre cei menționați de către www.flux24.ro este și primarul Aradului, Gheorghe Falcă:Polaris a avut afaceri grase cu mai toţi politicienii de la Liviu Dragnea la Teleorman la Gheorghe Falcă de la Arad sau în Alba Iulia, un oraş controlat de PDL”. La Arad, legătura este chiar mai strânsă: în timp ce Polaris, o societate comercială privată nu a reușit să-și realizeze target-urile impuse, primarul Falcă s-a gândit să-i dea o mână de ajutor: pune poliția locală pe arădenii care nu plătesc gunoiul.

Primăria Aradului umple buzunarele Polaris din bani publici

Primarul Gheorghe Falcă a decis ca Primăria și Poliția locală să devină recuperatori financiari pentru o firmă privată și să îi urmărească pe arădenii care nu vor să plătească taxa de salubritate.

Edilul, prin inițiativa înregistrată cu nr. 53665/24.08.2015, a propus un proiect de hotărâre de Consiliu local privind instituirea taxei speciale de salubritate pentru utilizatorii serviciului care nu au încheiat contract de prestare a serviciului cu operatorul de salubrizare menajeră. Acesta prevede ca arădenii care nu au încheiat contract cu SC Polaris M Holding SRL, firma din Constanța care salubrizează Aradul, vor plăti, ca persoane fizice 7,34 lei/persoană/lună, iar ca persoane juridice, 135,37 lei/mc. Totul pare perfect normal, până la Regulamentul privind taxa specială pentru utilizatorii serviciului de salubrizare care nu au încheiate contracte de prestare cu operatorul. Art. 4. prevede că operatorul serviciului efectuează verificări în teren în vederea depistării şi identificării persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciului public de salubrizare şi care nu deţin contract de prestări servicii salubrizare. Este normal să fie așa, deoarece este o societate comercială privată care își urmărește profitul. Numai că, la același articol, inițiatorul, adică primarul Falcă a propus: „Totodată operatorul solicită sprijinul Poliţiei Locale Arad şi Serviciului Evidenţa Persoanelor Arad, pentru a determina numărul de persoane dintr-o unitate locativă şi datele de identificare ale acestora în vederea constituirii bazei de date”. Deci, Serviciului Evidenţa Persoanelor Arad va comunica baza de date pentru o firmă privată, iar Poliția Locală Arad va urmări arădeni, îi va soma pentru ca o firmă privată să-și poată încasa banii. Primăria Arad a găsit soluția pentru a da importante sume de bani unei societăți comerciale care nu a reușit să încheie contracte cu cei cărora le prestează servicii. Acest lucru este prevăzut la Art. 15: „Contravaloarea serviciului de salubrizare prestat de către operator pentru persoanele fizice şi juridice care nu au încheiat contract de salubrizare se decontează din bugetul local pe baza situaţiilor de lucrări prezentate”. În loc să folosim banul public pentru repararea unor străzi, pentru acoperirea datoriilor la CET, unde acționar majoritar este chiar municipalitatea, se vor plăti unei firme private care la această oră deține monopol în municipiul Arad. Pentru a avea și baza legală, s-a prevăzut în art. 16. că: „Decontarea serviciilor de salubrizare din taxa specială se realizează de către serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad, în baza contractelor încheiate cu operatorii de salubrizare”. De fapt, acesta e unul singur: SC Polaris M Holding SRL din Constanța.

În ședința Consiliului Local Municipal Arad, 22 de consilieri au votat Proiectul de hotărâre 244/2015, de instituire a taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii serviciului care nu au încheiat contract de prestare a serviciului cu operatorul de salubrizare menajeră. Un singur consilier local, Gheorghe Săplăcan (PSD), s-a abținut.

Acest sprijin pentru un operator privat de salubritate vine în condițiile în care aceeași primărie a asistat fără reacție la falimentul propriului operator, SC Salubritate S.A., o firmă controlată de primărie pentru care însă nu s-au găsit variante de salvare.

Poliția locală pusă să lucreze pentru firma de slaubritate

De ce s-a ajuns la această situație în care Poliția Locală, în loc să ne apere de cerșetori, să ajute la fluidizarea traficului rutier etc., va alerga după arădeni să-i forțeze să plătească bani unei societăți comerciale? Explică chiar primarul Aradului, în expunerea de motive. SC Polaris M Holding SRL, firma din Constanța, a venit la Arad și a încheiat contractul de concesiune nr. 22/2004. Ca să poată apela la un operator privat, municipalitatea și-a falimentat propria firmă de Salubritate. Arădenii au crezut atunci că vor avea un oraș mai curat prin concesionarea salubrității unei societăți comerciale private. Însă, firmele s-au trezit cu contracte în care cantitatea de gunoi produsă le-a fost impusă. Astfel, au fost case de schimb valutar, care au plătit pentru câte un ghișeu în care a lucrat doar o angajată, câte o jumătate de metru cub de gunoi menajer pe lună, în condițiile în care în realitate au produs o plasă de gunoi pe lună.

SC Polaris M Holding SRL nu a reușit în 11 ani de zile să-i determine pe arădeni să încheie contracte de salubrizare. Nici nu s-a chinuit prea mult să facă acest lucru, din moment ce s-a ocupat și de deszăpezire, de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare etc. Pentru aceste servicii prestate firma a încasat banii direct de la Primărie. Arădenii își pot aminti cum în cartiere, atunci când a nins, utilajele de deszăpezire au ajuns după câteva zile, sau cum, chiar în această vară, Aradul a fost plin de țânțari, căpușe etc. Cei care au frecventat terasele din centrul municipiului în această vară au simțit pe piele proprie cum s-a făcut dezinsecția, țânțarii fiind greu de suportat. Din expunerea de motive aflăm că SC Polaris M Holding SRL a reușit să încheie, după 11 ani de activitate în Arad, 23.581 de contracte, din care 18.374 contracte cu arădenii care locuiesc la case, pentru 38.079 persoane și 1780 contracte cu asociaţii de proprietari, cu un numãr total de 78.234 persoane declarate. Deci, doar 116.313 arădeni plătesc taxa de salubritate. De asemenea, au mai fost încheiate 177 contracte cu instituţii publice și 3.250 contracte cu agenţi economici.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici