Documentarul românesc „Vasile” la Festivalul de la Tampere

Documentarul românesc „Vasile”, regizat de finlandezul Sakari Suuronen și produs de atelierul de film Aristoteles Workshop a ajuns în Competiția Oficială a prestigiosului Festival de la Tampere, Finlanda.
Filmul documentar „Vasile”, realizat la cea de-a 11-a ediție Aristoteles Workshop de echipa formată din regizorul și directorul de imagine finlandez Sakari Suuronen, editorul Ruxandra Pintilie și de Diana Rusu (imagine și traduceri), va fi prezentat vineri, 10 martie, în cadrul competiției naționale de scurtmetraje a celei de-a 47-a ediții a Festivalului de Film de la Tampere, unul dintre cele mai vechi festivaluri de film de scurtmetraj din nordul Europei. „Vasile” a fost selectat alături de alte 27 documentare de scurtmetraj și 8 de lungmetraj.
„Vasile” este un documentar în care timpul se scurge molcom într-un sat din Maramureș. Însă Vasile Onea, un țăran din sat, reușeste să capteze frumosul în orice lucru banal sau mărunt, ajutat de aparatul de fotografiat. De la construirea căpițelor de fân, până la câinii leneși ce se ascund de arșiță. Vasile și-a transformat căsuța modestă din sat într-un monument viu și grăitor al momentelor trecătoare. Cine însă îl va imortaliza și pe el, când toată energia lui este dedicată celorlalți?
Regizorul Sakari Suuronen este extrem de onorat pentru selecționarea filmului său în cadrul acestui festival de film. „Sper ca filmul să emoționeze publicul la fel de mult pe cât ne-a emoționat și pe noi, creatorii. Îmi doresc ca Tampere să deschidă calea unui parcurs festivalier lung, pentru ca spectatori din toată lumea să poată viziona filmul și să-l cunoască pe Vasile”, a declarat regizorul Sakari Suuronen.
Festivalul de Film de la Tampere reunește anual peste 30.000 de cinefili, profesioniști și amatori, fiind clasat printre primele trei cele mai importante festivaluri de film de scurtmetraj și documentar din lume, selecția făcându-se din aproximativ 4.000 de filme înscrise. Competiția internațională de scurtmetraje este recunoscută în întreaga lume, drept urmare organizația poate propune filme pentru prestigioasele gale Oscar®, BAFTA și European Film Awards (EFA).

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

three × 5 =