Primarul Falcă sfidează instituțiile statului: a inițiat un nou proiect în CLM pentru firma sa, ProArhitectura

Primarul Gheorghe Falcă sfidează instituțiile statului și a promovat din inițiativa sa Proiectul de hotărâre nr. 29/2017 privind aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi a Regulamentului Local de Urbanism aferent (RLU) pentru obiectivul de investiție „Zonă logistică, depozitare, producție nepoluantă, comerț, servicii, birouri și amenajări aferente, amplasament Municipiul Arad, Zona industrială Nord – extindere, beneficiar S.C. Feroneria Prod S.R.L.” executat de firma sa, ProArhitectura. „Consider oportună adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe Planului Urbanistic Zonal”, spune edilul Falcă în expunerea de motive. „Din nou pe ordinea de zi a fost un proiect la inițiativa primarului, al Pro Arhitectura și ne-a spus că nu are nici o problemă”, a declarat consilierul local social-democrat Beniamin Vârcuș.
Însă, Agenția Națională de Integritate a fost complet de altă părere. În urmă cu o lună, a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Gheorghe Falcă, primar al municipiului Arad. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Gheorghe Falcă a semnat și aprobat (până la data evaluării făcute de ANI!) 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad S.R.L., societate în cadrul căreia primarul și soția sa sunt asociați. De asemenea, Ela Falcă, soția edilului este și administratorul firmei. În comunicatul ANI se arată că „Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de FALCĂ GHEORGHE, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016. În perioada evaluată, S.C. PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L a distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru FALCĂ GHEORGHE, cât și pentru soția acestuia”. În acest caz, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Gheorghe Falcă a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Primarul Aradului a fost informat despre faptul că au început cercetările în acest caz. Numai că, el sfidează instituțiile statului și continuă să susțină afacerile firmei sale exact în sensul în care a fost incriminat de ANI.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

2 × 1 =