Un nou „tun” la Arad? CTP-ul, pregătit să fie făcut cadou unui operator privat

Foto: Arhiva

S-au investit sume mari de bani publici în Compania de Transport Public, s-a refăcut calea de rulare, s-au cumpărat tramvaie noi, iar acum se pregăteşte transferul societăţii către un alt management, de această dată unul privat. Practic, s-au făcut investiţii pe bani publici în această societate comercială şi acum, tot din bani publici se vor cumpăra acţiunile acţionarilor minoritari şi managementul se va transfera unui operator de drept privat. Cel puţin, aceasta este intenţia echipei de la conducerea Primăriei Arad, în frunte cu primarul Gheorghe Falcă
Totul a devenit public în urma Proiectului de Hotărâre de repartizare a excedentului bugetar al Aradului. Printr-o Notă de fundamentare se arată necesitatea achiziţiei acţiunilor de la micii acţionari ai CTP şi este alocată suma de 147.000 lei pentru cele 2661 acţiuni deţinute de aceştia. Întrebarea firească pe care şi-ar pune-o orice arădean este de ce trebuie cumpărate aceste acţiuni, mai ales că o sumă apropiată, 170.000 de lei, a fost alocată pentru achiziţia a trei autobuze second-hand. Nota de fundamentare arată exact motivul: se va înfiinţa o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară de Transport şi „Conform Regulamentului (CE) nr.1370/2007, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, având ca scop serviciile de utilităţi publice pot încredinţa unui operator de drept privat gestiunea serviciilor de utilităţi publice prin atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii…(…)”. Adică, respectiva asociaţie la care a cărei înfiinţare s-a decis să participe doar municipiul Arad, va primi prin atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii, administrarea CTP. De ce ar fi nevoie de un transfer de management, când jur. Claudiu Petru Gojda, directorul general al CTP a arătat în urmă cu doar câteva zile cât de bine merg lucrurile în această societate comercială?
Anul trecut la CTP s-au cumpărat 10 autobuze Euro 4 pentru transport urban și interurban, iar în acest moment se află în derulare procedura de achiziție publică a unui lot de 10 autobuze interurbane cu normă de poluare Euro 5. De asemenea, s-a realizat extinderea sistemului de monitorizare GPS și măsurare a consumului de carburant pentru autobuze, astfel fiind acoperită întreaga flotă şi Primăria Municipiului Arad a investit în modernizarea Depoului UTA.
Deci, Primăria a investit şi investeşte bani grei de la bugetul local pentru menţinerea şi îmbunătăţirea activităţii CTP, companie care, după cum arăta directorul său general, duduie din toate încheieturile în urma investiţiilor făcute, dar Primăria se pregăteşte să pună în practică un mecanism prin care transferă prin atribuire directă gestiunea companiei către un operator de drept privat, care ar urma să facă profit în urma investiţiilor făcute din bani publici de Primărie la CTP.

Comentarii

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Din câte știu, asta este structura acționariatului:

  Municipiul Arad 70,6837%
  Judeţul Arad 28,4336%
  Oraşul Lipova 0,3228%
  Comuna Săvârşin 0,3228%
  Comuna Ghioroc 0,2278%
  Oraşul Pâncota 0,0093%

  Dacă, Municipiul Arad va cumpăra acțiunile de la micii acționari, atunci va deține 71,5664 acțiuni, fiind în continuare acționarul majoritar, iar CJ Arad va fi acționarul minoritar. Vedeți dvs. în cazul investițiilor, acționarii de acest gen fac lucrurile să funcționeze mai greu și practic nu iau parte la actul de decizie, ca să nu mai vorbim de investiții efective din partea acestora.

  ADI nu înseamnă privatizare, vă atașez câteva exemple unde s-a înființat ADI și nici măcar nu s-a discutat de așa ceva.

  http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/96949
  http://www.adiac-arad.com/
  http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/128.PDF
  http://www.fonduri-structurale.ro/stiri/18882/a-fost-infiintata-asociatia-de-dezvoltare-intercomunitara-pentru-transport-public-bucuresti-ilfov

  În privința Regulamentului (CE) nr.1370/2007, trebuie lecturat în integralitate, într-adevăr, așa cum ați scris și dvs. ”poate” dar dacă autoritatea locală are organizat sistemul de transport local și are operatorul său, poate atribui în mod direct serviciul de transport. Revin și spun Regulamentul trebuie citit cu atenție și toate art. care interesează acest subiect.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

4 × 4 =