Falcă a încercat să dea degeaba vina pe Guvern: Ministerul Finanțelor i-a arătat că Aradul îşi poate plăti gazul de la CET

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă a încercat să dea vina pe Guvernul României şi să-i lase pe arădeni fără căldură în case la începutul acestei luni, deoarece nu a plătit gazul pentru CET Arad.
În data de 9 februarie, la solicitarea liderului de sindicat al S.L.I. Termoelectrica Arad, Doru Lebădă, Instituţia Prefectului – Judeţul Arad a găzduit o ședință a Comisiei de Dialog Social. Comisia de Dialog Social a fost convocată pentru rezolvarea unei probleme de interes major pentru cetățenii Aradului, aceștia fiind puși în situația de a nu mai avea încălzire în locuințe începând cu ora 06:00 a zilei de 11.02.2018. Conform precizărilor liderului de sindicat al Termoelectrica Arad, S.C. CET Arad S.A. se afla într-o situație critică. Pericolul a constat în sistarea furnizării de gaz către această societate, de furnizorul C-Gaz Energie, pentru că nu s-a plătit în avans a sumei de 8,5 milioane de lei.
În urma întâlnirii, Instituția Prefectului – Județul Arad a înștiințat imediat ministerele de resort din Guvernul României cu situația semnalată la nivelul municipiului Arad, arătând pericolul ca arădenii să rămână fără căldură în case în plină iarnă. Ministerul Finanțelor Publice, prin adresa nr. 462591/ 2018 a explicat că Primăria Municipiului Arad, în subordinea căreia se află CET-ul trebuie să plătească banii, mai ales că are excedent bugetar. Ministerul Finanțelor Publice a arătat că „Având în vedere faptul că în unele unități administrativ-teritoriale pot apărea probleme sociale prin neasigurarea agentului termic pentru populație, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice, din lipsa surselor de finanțare, Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 90/ 2017, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, prevede la art. 2 că, prin derogare de la prevederile art. 58 alin. 1, din Legea nr. 273/ 2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018, autoritățile administrației publice locale pot utiliza excedentul bugetului local”. Municipiul Arad a primit de la Guvern, din cote defalcate de TVA suma de 5 milioane de lei. „Precizăm că, potrivit datelor existente, cu privire la execuția bugetului local la data de 31.12.2017, Municipiul Arad înregistrează un excedent în sumă de 202,7 milioane lei, din care cinci milioane lei sunt sume destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanțare din fonduri externe nerambursabile.
De asemenea, precizăm că prin Hotărârea Guvernului nr. 874/ 2017, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unele unități administrativ-teritoriale, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației, municipiului Arad i-au fost alocate sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în sumă de 5000 .mii lei”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Finanţelor Publice. Specialiştii acestei instituţii au concluzionat: „considerăm că situația prezentată în solicitarea dvs. poate fi rezolvată pe plan local din resursele proprii ale Municipiului Arad.” Adică, Primăria Municipiului Arad are aproape 44 de milioane de euro necheltuiţi, deci are bani să plătească gazul pentru căldura arădenilor.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

two × three =