Primarul Falcă e din alt film: cică Primăria nu are nici o obligaţie faţă de Monumentul Marii Uniri

Primarul Gheorghe Falcă şochează din nou. Aradul riscă să rămână fără Monumentul Marii Uniri pentru că după ani de zile nu s-a putut hotărî pentru un amplasament. Deşi a primit adresa 2461/03.04.2018 de la Ministerul Culturii, prin care este informat că dacă nu stabileşte amplasamentul pentru monument şi nu-l comunică Ministerului Culturii până în data de 16 aprilie, monumentul va fi amplasat în alt oraş, acum edilul pare, din nou, din alt film.
Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a avut marţi, 10 aprilile, o întrevedere cu ministrul culturii, George Ivaşcu, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, arhitectul Gheorghe Pătraşcu şi reprezentanţi ai Departamentului Juridic din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Edilul a cerut această audienţă ca urmare a solicitării venite din partea ministrului ca până în data de 16 aprilie Primăria Arad să transmită ministerului informații concrete cu privire la lucrările de amenajare a zonei în care va fi amplasat monumentul, precum și planurile detaliate ale lucrărilor, care urmează să fie prezentate sculptorului. „În cadrul întrevederii pe care am avut-o la Ministerul Culturii, domnul secretar Pugna a recunoscut că şi-a depăşit atribuţiile şi a confirmat că nu există nici o relaţie contractuală între Minister şi Primăria Municipiului Arad pe acest subiect. Mai mult decât atât nu există nici un act prin care Ministerul să poată pune condiţii administraţiei locale arădene. În consecinţă, Ministerul va trebui mai întâi să treacă de etapa obligatorie de recepţie a componentelor statuii la Arad, apoi să monteze monumentul conform contractului şi dacă e necesar – neavând nici o obligaţie contractuală cu nimeni – Primăria va amenaja zona”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
Edilul se face că uită de numeroasele demersuri intreprinse de administraţia sa pentru Monument, de protocoalele semnate, de amplasamentele propuse, de obligaţiile asumate în trecut, de hotărârile de CLM adoptate până acum pe această temă. Pus în faţa pierderii monumentului, Gheorghe Falcă aruncă pe piaţă o versiune proprie încercând să abată atenţia opiniei publice de la eşecul său în privinţa amplasării, în anul Centenar, a Monumentului Marii Uniri la Arad. Din păcate, adevărul este altul şi el este scos în evidenţă de numeroasele documente care există referitor la monument. Esenţa problemei este simplă: Ministerul Culturii a finanţat execuţia efectivă a monumentului iar Primăria s-a angajat să efectueze demersuri pentru amplasarea acestuia: stabilirea amplasamentului, execuţia fundaţiei, eliberarea de avize şi documentaţii necesare amplasării. Monumentul este terminat de ani de zile, sculptorul a fost plătit de Minister şi singura instituţie care nu şi-a îndeplinit obligaţiile a rămas Primăria. Asta, deşi printre zecile de milioane de euro din excedentul bugetar al municipiului Arad au figurat, de ani buni, şi banii destinaţi pentru Monument care nu au fost cheltuiţi, deşi erau prevăzuţi în buget.
Monumentul se duce… Urmează Cetatea Aradului?

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

two × 1 =