Cori Grămescu: “Nutriția și sportul sunt o bună parte a ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos”

Cori Gramescu 1– Interviu cu Cori Grămescu, General Manager, LadyFit Gym – first gym for delicate women

– Cum v-ați descoperit pasiunea pentru sport și ce v-a determinat să vă deschideți propria sală de sport?

– Am descoperit relativ târziu sportul, pentru că până la 19-20 de ani mi se părea că sunt alte lucruri mai importante decât sănătatea. Însă, odată cu maturizarea mea am învățat să prețuiesc mișcarea, starea de bine și energia pozitivă care vin dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat, așa că am învățat și să îmi placă sportul. Sala de sport, ca afacere, a apărut în viața mea oarecum dintr-o întâmplare fericită a sorții. Am lucrat într-o firmă care a avut activități conexe sportului, a apărut ideea de a deschide sală și am devenit partener în firmă. Ulterior, am cumpărat cu totul sala și așa a luat naștere LadyFIT – first gym for delicate women.

– Cât de bine se îmbină nutriția cu sportul?

– Nutriția și sportul sunt o bună parte a ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, împreună cu odihna, relaxarea și echilibrul emoțional. Sigur că putem mânca sănătos și fără să facem sport sau putem face sport și fără să ne preocupam de alimentația noastră și orice am face în direcția însănătoșirii stilului nostru de viață, e mai bine decât nimic. Însă, dacă ne dorim să obținem și să menținem în timp niște rezultate notabile, trebuie să ne îmbunătățim regimul de sport și să mâncăm echilibrat și sănătos.

Cori Gramescu 03

– Care credeți că sunt cele mai nocive obiceiuri pe care le au majoritatea românilor în momentul de față?

– Cred că cel mai grav este că, în ciuda evoluției programelor de antrenament, mulți români sunt sedentari. Și mi se pare că faptul că nu mai avem obiceiul de a găti mâncare naturală în casă ne conduce spre un stil de viață dezechilibrat. Consumăm din ce în ce mai mult mâncare procesată, mâncăm la repezeală, ne lăsăm afectați de stres și astfel pierdem din vedere că un stil de viață sănătos și echilibrat este ceea ce ne asigură șanse mai mari să trăim sănătoși pe termen lung.

 

– În calitate de nutriționist, ne puteți spune dacă avem sau nu nevoie să consumăm carne?

– Cu excepția contraindicațiilor medicale, persoanele sănătoase clinic ar trebui să mânânce regulat și carne. Avem nevoie și de proteine de origine animală. Sigur că preferința individuală trebuie luată în seamă, dar eu cred că nu e indicat să eliminăm grupe întregi alimentare din meniul zilnic. Însă trebuie să ne alimentăm rațional, să fim moderați și să consumăm produse cât mai sănătoase și preparate dietetic. Nu este totuna să consumăm o bucată de pește oceanic preparat la cuptor sau un șnițel, ori o bucată de carne grasă la grătar. Câtă vreme ne hrănim diversificat, dietetic și ne bazăm pe alimente integrale, avem toate șansele să fim sănătoși și să ne menținem silueta.

Cori Gramescu 2– Credeți că abstinența de la mâncare este o metodă eficientă pentru a slăbi?

– Nu pe termen lung, în orice caz. Excesele, fie ele în sensul supra-alimentării sau al înfometării nu ne aduc nimic bun pe termen lung. E mai eficient să fim atenți, să consumăm cu precădere alimente naturale, să ne bazăm pe legume, fructe, carne slabă, lactate, nuci și cantități mici de cereale integrale, să ne controlăm mărimea porțiilor de mâncare consumate, să avem grijă să preparăm mâncarea dietetică. Astfel, pe termen lung, ne păstrăm starea de sănătate, avem o continuitate în ceea ce privește meniul zilnic și evităm comportamentele alimentare dezechilibrate, care ne mențin într-un cerc vicios. Deși puțină lume se gândește la asta, nu slăbirea ar trebui să fie obiectivul principal, ci menținerea pe termen lung a unei greutăți corporale sănătoase. De slăbit, slăbește aproape oricine cel puțin o dată în viață, însă menținerea greutății corporale pe termen lung e mai greu de obținuț.

– Care sunt principalele greșeli pe care le fac femeile încercând să slăbească?

– Se grăbesc prea tare, se înfometează și renunță prea repede. Greșeala provine exact din setarea unui obiectiv pe termen scurt, care implică schimbări agresive de comportament alimentar și întreține un comportament nesănătos. E mult mai eficient să ne propunem să atingem o greutate normală și să ne menținem acolo timp de cel puțin un an, acest tip de obiectiv schimbă paradigma în care alegem să funcționăm.

– Ce recomandări le-ați oferi tinerilor care își doresc să îi ajute pe alții să slăbească?

– Dacă vorbim de oameni pasionați de sport care vor să își construiască o carieră în domeniu, le spun că e nevoie de multă muncă, de cunoștințe solide și de profesionalism. Așa că îi sfătuiesc să învețe, să meargă la cursuri de specializare, să investească în ei. Să fie serioși, muncitori și onești, să muncească cu dedicație și să se autoperfecționeze permanent.

www.cori.ro

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici