Visul lui Andi prinde viață: de la karaoke din tabară în semifinală la Vocea României

Andi Țolea, un tânăr arădean care acum locuiește în București, este surpriza plăcută a actualului sezon al Vocii României. Talent înnăscut, pentru Andi începuturile muzicale s-au lăsat totuși așteptate. El a început să cânte abia la vârsta de 9 ani. Până atunci, nimeni din familie nu bănuia că în copilul extrem de talentat, pasionat de înot, polo și fotbal, se ascunde un muzician de rasă. După cum își amintește tatăl său, Dacian Țolea, Andi nu dădea nici un semn că ar fi interesat de muzică, deși are antecedente familiale: Dacian a fost membru al unui cor al Liceului „Ioan Slavici”, actual Colegiu Național „Moise Nicoară” din Arad, care a câștigat locul întâi pe țară la fosta competiție națională „Cântarea României”, după care a continuat să cânte în formații rock în liceu și facultate. Pe linie maternă, mama sa, Alina, a luat ore de pian iar bunica și străbunicul pe linie maternă au cântat în corul bisericii. Nu în ultimul rând, verișoara sa, Melisa Țolea, își construiește o prodigioasă carieră muzicală.

Talentul lui Andi a ieșit la lumină în tabără, la karaoke

Începutul a fost, se poate spune acum, de-a dreptul spectaculos și a fost bazat, pe de o parte, de o poveste tristă a vieții sale, legată de boala cu care s-a luptat mama sa, sprijinită până în ultima clipă de familie și pe de alta de o încercare a tatălui său de a-i oferi câteva momente de relaxare într-o tabără la mare. „Eram pe atunci director la tabere și l-am trimis la Casa Duca, la Costinești”, își amintește tatăl lui Andi. Copilul a fost însoțit de familia unchiului său, fratele lui Dacian, Adrian Țolea. Într-o seară, acesta i-a dat telefon și i-a spus să asculte pe fundal: Andi participa la un karaoke și i-a surprins pe toți cei prezenți cu talentul său uriaș. „M-a sunat fratele meu și mi-a spus: ascultă! Ce să ascult? Fiul tău cântă, în genunchi, Earth Song. Earth Song a lui Michael Jackson era melodia preferată a Alinei”, rememorează momentul Dacian Țolea. Mai mult, Andi cânta aproape orice, la prima vedere, simțind efectiv liniile melodice, lucru care nu le reușește multor muzicieni mult mai experimentați.
Uimit, Dacian s-a dus să se convingă singur de calitățile fiului său. De acolo a început frumoasa poveste care l-a adus acum pe Andi în atenția iubitorilor de muzică. Organizatorii karaoke-ului, niște tineri cu experiență muzicală l-au sfătuit să îi asigure lui Andi pregătire de specialitate pentru că băiatul are un talent uriaș care ar fi fost păcat să nu fie valorificat.

Muzicienii arădeni l-au ajutat pe tânărul Andi

Dacian a apelat la cunoștințe din lumea muzicală, la Teo Boar, Cristi Faur, regretatul Leo Iorga, toți arădeni, dar și la regretatul Gyuri Pascu. Astfel, fiecare în felul lui a contribuit la dezvoltarea talentului lui Andi. O audiție la Silvia Dumitrescu, care se ocupa cu pregătirea tinerelor talente, intermediată de Teo Boar, a făcut ca Andi Țolea să-i devină elev deși la vremea respectivă talentata cântăreață nu pregătea băieți. „I-am spus că a făcut înot, la Arad apoi la București polo, la Steaua și Dinamo, că l-am dus la karate, că încerc să-i găsesc vocația. Nu a fost prea încântată dar cum a fost recomandat de Teo, l-a luat și eu m-am plimbat așa, cam vreo oră, am stat la o librărie, citeam ceva acolo și după o oră m-a sunat și mi-a spus că neapărat trebuie să discutăm. Mi-a zis că am auzit că-i căutați vocația, lăsați karate, kempo, polo, înot, orice alte sporturi, totul pe locul doi pentru că vocația lui e muzica. A spus că îl ia și că deși pregătea numai fete, pentru el a făcut o excepție”, își amintește Dacian Țolea.
A fost debutul pregătirii profesioniste pentru Andi. De la soțul Silviei Dumitrescu, muzicianul Florin Ochescu, a luat lecții de chitară. Așa a început totul, la vârsta de nouă ani, pornind de la experiența de la karaoke, în tabără. Andi a fost susținut de familie și în special de mama sa, Alina, care lupta crunt cu o groaznică maladie dar care și-a dorit să-l vadă împlinindu-și visul. Anii au trecut, vocea i-a intrat în schimbare și a fost nevoie de alți profesori. La recomandarea lui Cristi Faur, a ajuns la Academia Vivox, la Viorel Gavrilă, compozitor și mare șlefuitor de talente, vicepreședintele Uniunii Compozitorilor. A dat un fel de test, l-a luat, a rămas la Academia Vivox cu care în 2017 a câștigat San Remo juniori, a mers în fiecare an în finala Festivalului de la Mamaia, a mai mers și la un festival de muzică în limba franceză, a adunat premii și a început să-și facă un nume. În paralel cu cursurile de canto a făcut și cursuri de pian, a continuat și cu chitara, a ajuns solist în trupa „Rules of Silence”, recomandat de regretatul Gyuri Pascu, cu care a avut șansa să cânte.

Participarea la Vocea României, visul lui Andi și al mamei sale

Andi Țolea a devenit un nume cunoscut dar avea de făcut față unei provocări: visul său și al mamei sale, care în ciuda bolii l-a încurajat, a fost competiția Vocea României. Dacian spune că nu s-a gândit la altă rampă de lansare deoarece a considerat că Vocea României are formatul cel mai performant. Din păcate, Alina, mama sa, a pierdut acum doi ani lupta cu boala, cu puțin timp înainte ca el să împlinească 16 ani, fapt care l-a marcat pe Andi. El și-a propus să ducă visul ei mai departe și îi dedică fiecare succes muzical. „Nu a avut niciodată vise să devină câștigător, nu. A vrut să treacă de faza blind, pe nevăzute. Acum, cu fiecare etapă pe care o depășește, primește un bonus pentru că lui îi face plăcere să cânte”, spune Dacian Țolea. Smiley l-a adoptat în echipa lui și l-a sprijinit, atât cât poate să sprijine un competitor. „Mi-am dorit mult să ajung la Vocea României. Dar fără încurajările tatei nu știu dacă aș fi avut curajul. El și mama au fost cei care m-au învățat nu doar să am încredere în talentul meu ci și cât de important e să nu-l irosesc, să-l dăruiesc din tot sufletul și cu fiecare ocazie”, a spus Andi.
Andi Țolea împlinește visul Alinei, regretata sa mamă dar nu dorește să fie asimilat doar cu un copil marcat de pierderea prematură a celei care i-a dat viață. Îi place să cânte pentru a-i încânta pe cei care îi apreciază muzica. Mama sa, Alina, are locul ei de neînlocuit în inima sa și va rămâne veșnic aproape de sufletul lui. De acolo, de sus, ea urmărește cu siguranță traseul în viață și în muzică al lui Andi. Pentru că muzica, pentru el, a devenit scop în viață, se pregătește de intrarea la Conservator, dar își continuă și aventura la Vocea României. Dacă asta îi aduce vizibilitate enormă pe rețelele de socializare, admiratori și urmăritori cu miile și zecile de mii, cu atât mai bine. Înseamnă că talentul său rodește pentru tot mai mulți oameni.

Să-i fim alături lui Andi vineri, 13 decembrie, la semifinala Vocii României și să îi dăm votul nostru pentru ca visul frumos al copilului care a uimit la un karaoke din tabăra de la Costinești, de acum aproape un deceniu, să continue.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici