– Interviu cu Silviu Hotăran, General Manager, GKTI Semper Human
– Ce rol a jucat succesul în cariera dumneavoastră?
– Ar trebui să ne hotărâm, să avem o definiție a succesului pe care ne dorim să-l avem în viață. Toți ne dorim să avem succes în viață și la întrebarea: „Câți dintre noi știm care e definiția succesului?”, foarte puține persoane ar putea să răspundă. Eu mi-aduc aminte că atunci când eram în școală, matematica și fizica au fost materiile care mi-au plăcut foarte mult. Eram foarte mândru că am fost în clasa specială de fizică și mi-am asumat acest lucru pentru că așa mi s-a spus, că e bine să înveți și să ai note bune, am făcut o grămadă de lucruri. Nu am știut dacă o să-mi placă sau nu, dar mi-am asumat. Am avut premii, am participat la olimpiade, am intrat la facultate, am terminat facultatea, am fost repartizat în catedra de calculatoare și am constatat că îmi plac matematica, fizica, tehnologia. Greșeala pe care am făcut-o a fost când am crezut că gata, cu asta se termină totul. Știu să fac matematică, fizică și calculatoare, nimic altceva nu mai este important pentru mine. Greșit. Doar că oportunitățile, așa cum ați auzit și astăzi, apar la tot pasul, totul e să fii cu ochii deschiși la ele. Am fost repartizat în catedra de calculatoare, dar cu doi ani de stagiu în producție la Institutul pentru Tehnica de Calcul București. Acolo am constatat că am colegi extraordinari, că sunt apreciat din prima clipă, că nu există ierarhie, că am șansa de a porni de la zero, niște experimente extraordinare, construcția primelor sisteme de operare pentru calculatoarele românești. Mi-a plăcut atât de mult, încât am schimbat drumul. Din învățământ, am trecut în cercetare și mi-am redefinit succesul. Vreau să fiu cercetător științific principal. Am făcut proiecte foarte frumoase și atunci când s-a trecut în sectorul privat, alții le-au văzut și am căpătat din nou o altă oportunitate, aceea de a conduce o firmă de software privată din România. Am început de la zero, Ciel România. Altfel zis, mesajul e următorul: trebuie să-ți asumi o definiție a succesului, chiar dacă nu e a ta, chiar dacă o accepți pe a altuia și trebuie să începi să lucrezi pentru ea. Dar, în același timp să fii cu ochii deschiși. Mergând pe drum, s-ar putea să apară alte oportunități, care să fie și mai interesante decât definiția ta inițială. Chiar și acum când definesc succesul și pentru mine, în clipa de față, succesul constă mai degrabă în calitatea călătoriei, pentru că fac aproape numai ce îmi place și asta chiar mă bucură foarte tare, sunt atent. Nu se știe ce altceva pot să descopăr în viitor. Mesajul este să visăm, să acționăm și să fim cu ochii deschiși, să vedem și alte posibilități ce pot să apară.
– Cum ați ajuns să dezvoltați Microsoft în România?
– Aceeași poveste. La Ciel am vrut să devenim foarte vizibili, pentru că nu exista o lege a copyrightului în anii `90. Nu aveai cum să faci cine știe ce mulți bani la Ciel, totuși a fost profitabil din prima clipă. Dar am vrut să devenim foarte vizibili. Să ne construim o poveste care să fie exemplu pentru ceilalți și așa de vizibili am fost în `96 încât a venit o nouă șansă, aceea de a porni Microsoft în România.
– Care au fost principalele obstacole și cum ați reușit să le depășiți?
– Sunt multe provocări, important este pe ce te concentrezi: pe obstacole sau pe ce poți să faci. Orice situație care apare în viața noastră, noi decidem dacă ea se numește problemă sau oportunitate. Orice împrejurare are o parte negativă, partea goală și cea plină a paharului, o parte pozitivă. Noi suntem cei care hotărâm pe ce parte ne concentrăm. Gândiți-vă că în cele mai mari crize ale umanității, întotdeauna au fost oameni care au văzut în ele oportunități. Deci, eu nu mă concentrez pe obstacol. Provocări, îmi place cum sună. Sunt multe și important este să vezi care sunt oportunitățile din aceste provocări.
– Ce sfat le-ați da tinerilor?
– Sfatul meu este: hai să ne punem mai multe întrebări. Știu ce înseamnă succesul pentru mine? Dacă da, de ce aceea e definiția, ca să vedem, să intrăm mai adânc în noi înșine. Dacă nu, cine poate să mă ajute în privința asta? O altă întrebare: ce mă motivează? Ce mă face să mă conectez la sursele mele de energie pozitivă? Pentru că energia pozitivă e foarte importantă, fără ea nu suntem nimic. Energia pozitivă este fundația a orice, inclusiv a succesului nostru. O altă întrebare, că tot avem aspirații, avem pretenții, cerem de la alții: Care e valoarea mea adăugată? Ce valoare adaug eu? Sau dacă nu adaug nimic, ce valoare pot să adaug eu? Ce valoare vreau să adaug eu într-un timp de. Pentru mine, cea mai importantă întrebare e: Cu cine pleci la drum? Succesul astăzi nu poți să-l obții de unul singur. Îl obții numai împreună cu alții. Din păcate, în țara asta, vedeți că succesul de multe ori e perceput ca fiind obținut în pofida altora, nu împreună cu alții. Școala românească nu ne învață din grădiniță până terminăm facultatea cum să lucrăm împreună cu ceilalți. Se promovează și se recompensează performanța individuală: primul în clasă, olimpiade ș.a.m.d. Repet, succesul se obține împreună cu ceilalți, de aceea întrebarea importantă este: Cu cine plec la drum? Care sunt stâlpii mei de încredere? Cu cine discut problemele mele cele mai importante, frământările mele interne? Și aș mai adăuga o întrebare: pentru cine sunt eu stâlp de încredere? Că altfel pot pretinde: tu ești stâlpul meu de încredere, dar dacă eu nu sunt pentru tine, nu durează. Sunt câteva exemple de întrebări pe care eu mi le pun și aș vrea să ni le punem mai des.