Bugetul judeţului Arad, sau cum pedepseşte conducerea CJA primarii neascultători: nu le dă bani publici pentru investiţii

În ultimele zile, mai mulţi primari PSD au solicitat conducerii Consiliului Judeţean Arad să-i sprijine în cofinanţarea unor proiecte. Numai că, în timp ce mai multe localităţi din judeţul Arad au semnat sau urmează să semneze contracte pe PNDL 2, iar Ministerul Dezvoltării le va aloca sume importante de bani, acestea riscă să nu poată să realizeze respectivele lucrări din cauză că nu au cofinanţarea necesară, pe care au sperat să o obţină de la Consiliul Judeţean Arad. Cofinanţarea la PNDL 2 este de 2% din valoarea lucrării. Nu sunt pedepsiţi doar primarii PSD, ci şi cei liberali care nu au „fost ascultători” conducerii PNL Arad. De exemplu, în cazul primarilor PSD, oraşul Chişineu-Criş are alocată suma 9.096.644 lei de la PNDL 2, iar de la CJA, zero lei, comunele Livada – 7.782.318 lei, iar de la CJA, zero lei, Felnac 2.150.202,14 lei, iar de la CJA, zero, Vărădia 9.162.861 lei, iar de la CJA, zero lei etc.
Nici în cazul oraşului Ineu, unde primarul face parte din acelaşi partid cu conducerea liberală a Consiliului Judeţean Arad, dar nu a ascultat indicaţiile primite de la Iustin Cionca pe linie de partid, situaţia nu este diferită: primeşte pe PNDL 2 suma de 22.378.772,11 lei, iar de la CJA zero lei.
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad vede însă situaţia complet altfel şi chiar spune că investiţiile din diverse localităţi nu vor mai fi realizate, iar vinovaţi de întreaga situaţie sunt parlamentarii PSD, Guvernul PSD etc. Ciudat este şi modul în care Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, doctor în Drept, chiar dacă în partaje, consideră că ar trebui să se facă alocările de fonduri: „Am chemat primarii PSD alături de noi să le ceară parlamentarilor lor să fie corecți față de Arad”. Culmea tupeului, care demonstrează faptul că Cionca şi colegii săi trăiesc în filme paralele, este că ei au denaturat mesajul unor primari PSD, care acuzau faptul că au proiecte de investiţii pe care riscă să le rateze dacă nu vor beneficia de susţinere financiară de la Consiliul Judeţean (şi nu de la liberalii care conduc vremelnic instituţia). Cionca s afirmat, aberant, să social-democraţii şi-ar fi criticat propriii parlamentari şi ar fi solicitat sprijin de la liberali. Complet fals, analizând declaraţiile publice ale primarilor respectivi care nu doreau decât continuarea proiectelor pentru localităţile lor.
Este adevărat că prin reducerea impozitului de la 16% la 10%, cetăţenii judeţului Arad au avut de câştigat, iar judeţul Arad, spune Cionca, primeşte mai puţini bani în 2018. Obişnuiţi să taie pensii şi salarii pentru investiţii în terenuri de sport în pantă, ca-n vremea lui Emil Boc, conducătorii Consiliului Judeţean Arad, cu banii necheltuiţi în conturi, acuză mereu că alte judeţe primesc mai mulţi bani decât Aradul. Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consilului Judeţean Arad, cel care ar trebui să se ocupe printre altele şi de drumurile pline de gropi din judeţul Arad, dar este mai preocupat de asfaltările din municipiu, spune pe contul său de socializare că: „Avem imaginea clară a modului în care Guvernarea PSD a furat banii arădenilor, pentru a-i direcționa spre alte județe”. Aradul realizează prin impozitul pe venit peste 49 milioane de lei, dar conform lui Bîlcea, la capitolul „Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, Aradul ar avea zero lei. E frumos să faci politică în timp ce arădenii îşi rup maşinile pe drumurile din judeţ, dar, conform bugetului, Aradul primeşte în 2018, la acest capitol, 55.563.000 lei, faţă de 50.248.000 lei, în 2017.
Concluzia acestei stări de fapt este simplă: se demonstrează din nou faptul că Aradul are, la ora actuală, parte de conducători ai judeţului incapabili să gestioneze eficient resursele de care dispun. În loc de competenţă administrativă, ei se limitează la politicianisme de duzină, acoperind adevărul sub poleiala unor acuze fără obiect în realitate. În lumea şi filmul lor paralel, nu ei sunt vinovaţi că au returnat milioane de euro de la Spitalul judeţean, că au rămas cu 26 milioane de euro necheltuiţi, că nu înţeleg mecanismele unor finanţări. Nu, vinovat este PSD, pe care îl acuză cu orice ocazie, de regulă în timpul serviciului, atunci când ar fi trebuit să fie preocupaţi de administrarea judeţului, nu de lupte politice. Cei care suferă sunt arădenii, care constată în fiecare zi că politrucii nu sunt capabili să renoveze spitale, să reabiliteze drumuri şi, în general, să-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu pentru care au fost trimişi de electorat în Consiliul Judeţean.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

eleven − two =