Ritualul „Drumului Crucii – 2022” – un pelerinaj îndătinat la Mănăstirea Feredeu

Cântece duhovnicești de Slavă Lui Dumnezeu au răsunat din piepturile a peste trei sute de pelerini veniți din mai multe parohii din proximitatea Mănăstirii Feredeu. Pericope evanghelice, rugăciuni și ectenii de implorarea milei Lui Dumnezeu rostite de către șapte preoți s-au auzit în ajunul Sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci – 13 septembrie 2022, pe versantul vestic al Munților Zărandului unde sunt așezate 14 Cruci pe drumul care duce la Mănăstirea Feredeu, sub îmbrățișarea razelor blânde de amurg care poleiesc dealurile și pădurea la început de toamnă. Ritualul Drumului Crucii la Feredeu a ajuns în al treisprezecelea an, fiind deja un pelerinaj îndătinat al vetrei monastice de la Feredeu.
„Drumul Crucii” a continuat cu slujba Vecerniei cu Litie și a Utreniei sărbătorii până la ceas târziu în noapte când a fost scoasă spre închinare Sfânta Cruce conform rânduielii tipiconale.
Slujba „Drumului Crucii” și a Privegherii a fost săvârșită de către un sobor de șapte preoți: Preacuvioșii Părinți Teoctist Bălana, Emanuel Cucu și Antonie Trofinică, părinții slujitori ai Mănăstirii Feredeu, preacucernicii părinți Geani Achim – parohia Dud, Adorian Trif- parohia Galșa, Mihai Radeș – parohia Mâsca, Ciprian Tripa – parohia Semlac și părintele arhidiacon Emanuel Proniuc, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Aradului.
La momentul cuvenit părintele Ciprian Tripa a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat simbolistica scripturistică a cifrei 14, cifră pe care o au și popasurile, sau conform tradiției momentele în care Mântuitorul a căzut sub greutatea crucii în drumul spre calvarul Golgotei, reamintind credincioșilor prezenți și principalele pasaje scripturistice vetero și nou testamentare pe care se bazează învățătura Bisericii despre Cinstirea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci.
De asemenea, Preacuviosul Părinte Emanuel Cucu a mulțumit în numele Părintelui Arhimandrit Ilarion Tăucean – starețul mănăstirii Feredeu, Lui Dumnezeu pentru că a dat posibilitatea credincioșilor de ajunge și în acest an la pelerinajul îndătinat al „Drumului Crucii” de la Mănăstirea Feredeu precum și credincioșilor care au jertfit din timpul lor pentru a fi prezenți la rugăciune.

Pr. Ciprian Cristian Tripa

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici