Aeroportul Arad, fără nici o cursă regulată, golește bugetul CJA cu peste un milion de euro

Foto: Arhiva

Consilierii județeni vor discuta în ședința Consiliului Județean Arad din 30 martie aprobarea bugetului Aeroportului Arad. Este vorba despre acel aeroport, probabil unicat în țară, de pe care nu operează nici o cursă regulată. Chiar Nota de fundamentare transmisă de conducerea Aeroportului către consilieri arată clar că și în acest an, în afara a 20 curse charter (nu regulate!) spre Antalya, aeroportul este folosit doar pentru zboruri ocazionale private sau cargo. Total ineficient economic, Aeroportul Arad se bazează doar pe generozitatea conducerii CJA, care de ani de zile pompează sume uriașe în această gaură fără fund, în condițiile în care arădenii care doresc să călătorească cu avionul se deplasează la Timișoara, Budapesta sau Belgrad.
Cum arată previziunea de venituri a Aeroportului Arad pentru acest an? Venituri totale de 7,843 milioane lei, din care 5,849 milioane lei alocații de la CJA pentru acoperirea deficitului din exploatare, 1,674 milioane lei venituri din activitatea aeronautică și nonaeronautică și alte venituri. Deci, Consiliul Județean Arad pompează peste 1,1 milioane de euro pentru a acoperi o gaură neagră la un aeroport incapabil să se rentabilizeze.
Acum trebuie văzut cam pe ce sunt cheltuiți banii la Aeroport. Totalul cheltuielilor estimate este de 7,389 milioane lei, adică un mezelic de vreo 1,5 milioane euro. Din acești bani, 3,48 milioane lei sunt cheltuielile cu personalul, adică 700.000 euro, din care 2,526 milioane salarii (care cuprind 525.000 lei, adică peste 100.000 de euro- sporuri), plus 454.000 lei bonusuri, 250.000 lei aferente consiliului de administrație (adică banii primiți de cei desemnați să asigure administrarea aeroportului, clientela politică a conducerii CJA), la care se adaugă contribuții sociale, tichete de masă (253. 000 lei) și altele.
Un salariu mediu lunar pe angajat, luând în calcul numărul mediu de angajați de 57, este de 5291 lei/lună, adică peste 1000 euro. Mult mai mult câștigă conducerea: pentru contractul de mandat se vor plăti 184.440 lei, adică 15.370 lei pe lună, echivalent a peste 3.000 euro. Cei 7 membri ai consiliului de administrație se vor bucura și ei de câte 3.000 lei pe lună, bani obținuți pentru… nimic.
Dacă banii vin fără număr de la CJA, nu din activitatea proprie, există și multe oportunități de a fi cheltuiți. Și aici conducerea Aeroportului nu este deloc zgârcită: bani pentru deplasări, siguranță, pază, PSI, 10.000 lei pentru consultanță risc cibernetic, alți 10.000 lei pentru implementarea strategiei naționale anticorupție etc. În total, 848.000 lei merg către cheltuieli cu alte servicii executate de terți, mare parte din bani fiind pentru servicii PSI și Securitate.
Concluzia este simplă: și în anul acesta, conducerea CJA aruncă milioane în gaura neagră de la Aeroport, în loc să se preocupe serios de găsirea de curse regulate care ar aduce venituri unei porți aeriene a Aradului folosită, în principal, de ciori. Și de zecile de angajați, membri ai conducerii și consiliului de administrație care își iau conștiincioși salariile, cu bonusuri și sporuri generoase și indemnizațiile pentru mai… nimic.
Că s-ar putea și altfel, o dovedesc alte aeroporturi din țară. O companie aeriană privată operează de ieri zboruri între București și mai multe orașe din țară și din străinătate. Între aceste orașe cu care este legată Capitala prin zboruri regulate, Baia Mare, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș, evident, nu se află și Aradul, care rămâne doar în zodia presupunerilor și a milioanelor de euro din banii arădenilor aruncate pe iluzii.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici